Kun puhutaan karnevaaleista, ensimmäisenä mieleeni juolahti Tampereen kukkaisviikkojen paraati ja pieni sambakarnevaali viime kesänä, jonka sattumalta näin ohimennen kun ryntäsin tuttuun tapaan viimetipassa bussille. Oletukseni oli, että nyt on luvassa jotain hitusen parempaa. Ja totisesti oli. Kyllä kuihtuivat mielessäni kukkaisviikkojen daaliat ja orvokit, kun astuin jalallani Maastrichtiin.
Maastricht on muuten noin 121 000 asukkaan kaupunki aivan eteläisessä Hollannissa vain parin kilometrin päässä Belgian rajasta (jonka muuten ylitän kolmen päivän päästä! Jihuu!). Kaupunki on kuin suoraan kauneimmasta postikortista. Arkkitehtuuri erosi mielestäni muista näkemistäni kaupungeista Hollannin kaupungeista. Ehkäpä se juontaa juurensa siitä, että Maastricht on yksi Hollannin vanhimmista kaupungeista ja sen historiallisesti merkittävän sijainnin takia se teollistui Hollannin kaupungeista ensimmäisenä. Karnevaalien vuoksi emme päässeet valitettavasti kurkistamaan kauniisiin kirkkoihin, joista kaupunki on tunnettu. Pitää ehkäpä tulla uudestaan tänne haahuilemaan!
Koska karnevaalit ovat eteläisessä Hollannissa niin suuri juttu, päätin ottaa vähän selvää niiden historiasta. Nykyiset modernit karnevaalit Alankomaissa saivat alkunsa hieman toisen maailman sodan jälkeen, mutta karnevaaliperinne juontaa juurensa itseasiassa paljon kauemmas historiaan. Ensimmäiset karnevaalit Alankomaissa järjestettiin jo keskiajalla. Silloin Alankomaiden kristityt pitivät karnevaaleja juuri ennen paaston alkua eli 40 päivää ennen pääsiäistä. Se oli tavallaan ''viimeinen päivä'', kun sai olla iloinen ja syödä lihaa. Myös nimi karnevaalit sai alkunsa tästä perinteestä ja tarkemmin sanasta''carne'', joka tarkoittaa lihaa. Nykyisin kuitenkin uskonnon merkitys karnevaaleista on vähentynyt huomattavasti. Alankomaissahan peräti vähän yli 40% väestöstä eivät ole uskonnollisia ollenkaan.
![]() |
Tässä koko meidän karnevaalipoppoo ja kuvaan tupsahtanut paholainen |
Maastrichtin karnevaaleissa pormestari luovuttaa kaupungin avaimet kolmen päivän ajaksi Karnevaali Prinssille (''Prince of Fool'' tai ''Prince of Carnival''). Hän saa johtaa kaupunkia värikkään seurueensa kanssa kannustaen kaikkia juhlimaan. Salaisesti jo aiemmin valittu Maastrichtin karnevaalien prinssi paljastettiin yleisölle tapahtuman avaamisessa ja sitä seurasi valtava paraati myöhemmin ja ''tykin'' laukauksia keskusaukiolla juhlatunnelmaa nostattaen.
Oltiin ihan pikkasen vähemmän panostettu kuin suurin osa juhlijoista |
Tässä näkyvät karnevaalin teemavärit, joihin myös koko kaupunki oli puettu |
Prince of Fool |
Emmi
Ihanaa Emmi! Kiitos kun jaat meille näitä ihania asioita ja kokemuksia. Toivottavasti päästään käymään sinun luonasi ennenkuin tulet takaisin Tampereelle <3
VastaaPoistaKiva kuulla, että tykkäät! :) Tervetuloa! Mulla on täällä tosi paljon lomaa ja lähes jokainen perjantai vapaa, joten pitkät viikonloput onnistuu melkeimpä koska tahansa :)
VastaaPoista