tiistai 17. helmikuuta 2015

Sunnuntai, mikä ihana syy lähteä karnevaaleihin

Pari uutta tuttavaa Tsekeistä pyysivät viime viikolla minua mukaan karnevaaleihin. No mikä ettei! Eipä täällä oikein pulkkamäkeenkään ollut asiaa: ei ole lunta eikä kyllä mäkiäkään tässä pannukakkumaassa :D En tosin muista koska viimeksi olisin heränyt sunnuntaiaamuna klo 06:45. Se oli muuten hankalaa! Meitä oli kymmenen hengen porukka ja lähdimme puoli yhdeksän junalla kohti Alankomaiden karnevaalipääkaupunkia Maastrichtia. Nyt keksimme, että täällähän ''pienellä'' vaivannäöllä sai hankittua ryhmälipun hintaan 70€, eli 7€ per henkilö edestakaisesta matkasta, ei paha! Yksittäisen lipun hinta nimittäin nousi yli 50:een euroon.

Kun puhutaan karnevaaleista, ensimmäisenä mieleeni juolahti Tampereen kukkaisviikkojen paraati ja pieni sambakarnevaali viime kesänä, jonka sattumalta näin ohimennen kun ryntäsin tuttuun tapaan viimetipassa bussille. Oletukseni oli, että nyt on luvassa jotain hitusen parempaa. Ja totisesti oli. Kyllä kuihtuivat mielessäni kukkaisviikkojen daaliat ja orvokit, kun astuin jalallani Maastrichtiin. 


Maastricht on muuten noin 121 000 asukkaan kaupunki aivan eteläisessä Hollannissa vain parin kilometrin päässä Belgian rajasta (jonka muuten ylitän kolmen päivän päästä! Jihuu!). Kaupunki on kuin suoraan kauneimmasta postikortista. Arkkitehtuuri erosi mielestäni muista näkemistäni kaupungeista Hollannin kaupungeista. Ehkäpä se juontaa juurensa siitä, että Maastricht on yksi Hollannin vanhimmista kaupungeista ja sen historiallisesti merkittävän sijainnin takia se teollistui Hollannin kaupungeista ensimmäisenä. Karnevaalien vuoksi emme päässeet valitettavasti kurkistamaan kauniisiin kirkkoihin, joista kaupunki on tunnettu. Pitää ehkäpä tulla uudestaan tänne haahuilemaan!


Koska karnevaalit ovat eteläisessä Hollannissa niin suuri juttu, päätin ottaa vähän selvää niiden historiasta. Nykyiset modernit karnevaalit Alankomaissa saivat alkunsa hieman toisen maailman sodan jälkeen, mutta karnevaaliperinne juontaa juurensa itseasiassa paljon kauemmas historiaan. Ensimmäiset karnevaalit Alankomaissa järjestettiin jo keskiajalla. Silloin Alankomaiden kristityt pitivät karnevaaleja juuri ennen paaston alkua eli 40 päivää ennen pääsiäistä. Se oli tavallaan ''viimeinen päivä'', kun sai olla iloinen ja syödä lihaa. Myös nimi karnevaalit sai alkunsa tästä perinteestä ja tarkemmin sanasta''carne'', joka tarkoittaa lihaa. Nykyisin kuitenkin uskonnon merkitys karnevaaleista on vähentynyt huomattavasti. Alankomaissahan peräti vähän yli 40% väestöstä eivät ole uskonnollisia ollenkaan. 

Tässä koko meidän karnevaalipoppoo ja kuvaan tupsahtanut paholainen

Maastrichtin karnevaaleissa pormestari luovuttaa kaupungin avaimet kolmen päivän ajaksi Karnevaali Prinssille (''Prince of Fool'' tai ''Prince of Carnival''). Hän saa johtaa kaupunkia värikkään seurueensa kanssa kannustaen kaikkia juhlimaan. Salaisesti jo aiemmin valittu Maastrichtin karnevaalien prinssi paljastettiin yleisölle tapahtuman avaamisessa ja sitä seurasi valtava paraati myöhemmin ja ''tykin'' laukauksia keskusaukiolla juhlatunnelmaa nostattaen. 

Oltiin ihan pikkasen vähemmän panostettu kuin suurin osa juhlijoista
Tässä näkyvät karnevaalin teemavärit, joihin myös koko kaupunki oli puettu
Paraati starttasi rautatieasemalta ja päättyi sitten kaupungin keskusaukiolle. Se oli itseasiassa niin pitkä, että lähdimme jo kesken kaiken kahville. ''Kesken kaiken'' tässä tapauksessa tarkoittaa melkein puoltatoista tuntia yhtämittaista toinen toistaan iloisempien ja tanssivien öttimönkiäisten kuvaamista ja seurailua! Olin aivan äimänä kaikista asuista ja siitä panostuksesta, joka pukujen eteen oli nähty. Kaupunki oli pullollaan ihmisiä ja kaiken ikäiset vauvasta vaariin olivat pukeutuneet. Näin jopa muutaman rollaattorin kanssa köpöttelevän vanhuksen paraatissa ja he olivat panostaneet asuihinsa kasvomaaleja myöten vähintään yhtä paljon kuin muutkin kulkueeseen osallistuneet. Ihan uskomatonta! Asuja löytyi aina Taru Sormusten Herran örkeistä Toy Storyyn ja hävyttömistä miesnunnista kaiken tyyppisiin eläimiin ja mitä kummallisempiin otuksiin, joita ei meidän planeetalta ainakaan löydy. Karmaisevin ja mieleenpainuvin oli ehkä pikku demoniksi puettu vauva, joka päätyi myös painajaiseeni seuraavana yönä :D Koko kaupunki oli koristeltu teeman mukaisesti, musiikki soi taukoamatta ja ihmiset jorasivat kaduilla. Paraatissa oli lukuisia suuria lavoja muun muassa laivojen ja pyramidien muodossa, joita vedettiin autoilla. Toinen toistaan kovempi meininki ja musiikki päällä kulkue eteni läpi kaupungin. Ihana iloinen Hollanti! Tästä mä tykkään. 




Prince of Fool
Perjantaina meillä onkin Alankomaiden kulttuurikurssin reissu museoihin Haagissa ja lauantaina suuntaan tyttöjen kanssa Belgiaan pariksi päiväksi. Suklaapuodit ja vohvelit täältä mä tulen (taas)!

Emmi


2 kommenttia:

  1. Ihanaa Emmi! Kiitos kun jaat meille näitä ihania asioita ja kokemuksia. Toivottavasti päästään käymään sinun luonasi ennenkuin tulet takaisin Tampereelle <3

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla, että tykkäät! :) Tervetuloa! Mulla on täällä tosi paljon lomaa ja lähes jokainen perjantai vapaa, joten pitkät viikonloput onnistuu melkeimpä koska tahansa :)

    VastaaPoista